Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Ania c'est moi
3 août 2019

Energetizáld magad!

Visszautalva a pár nappal ezelőtti blogbejegyzésre, ez most arról szól, amit általában "vonzásnak", meg "jó energiáknak" hívunk, és óvva védjük a negatív energiavámpíroktól, akik csak a mi jókedvünkre és "energiaforrásainkra" utaznak.

Ódzkodnék ettől a fajta túlegyszerűsítéstől, azonban azért maradtam meg az energia szó használatánál, mert meglepően sok spektrumot fed le!
Ha valaki azt mondja nekem, hogy árassz jó energiát, akkor zavarodottan néznék rá, talán még el is küldeném a francba, hogy fejezze már ki világosabban magát. De mivel a női magazinok, bloggerek, butabarátnők előszeretettel veszik át egymástól a kifejezést, anélkül, hogy végiggondolnák, miről is beszélnek, kénytelen voltam kilyukadni arra a végkövetkeztetésre, hogy: ez egy zsargonszó. Csak nők használják, csak nők értik, és ha egy férfi belefülelne véletlenül, egyrészt megkérdezné, hogy hány Joules-t kell a nőknek árasztani? Másrészt pedig belekalapálná az utolsó szöget is a nők koporsójába, hiszen: menthetetlenül hülyék, azt sem tudják, miről beszélnek.

Azonban az nem igaz, hogy nem tudják miről beszélnek, nagyon is tudják, mert szubjektíven már megtapasztalták azt az élményt, amikor egy találkozás "töltött", és egy másik pedig "lehúzott" - és ha ezek amúgy is olyan divatos kifejezések, és a nők ugyebár fejet hatjanak a divatnak - szóval hát akkor használják!

Akár te is használod ezeket a szavakat, és észre sem veszed, hogy butának tűnsz - akár nem használod őket, de mindig is érdekelt, hogy miről van szó? Akár férfi vagy, és nagyon izgat már a logikus magyarázat a "női blablák"-ra: ha még mindig olvasod ezt a bejegyzést, nem fogsz csalódni, hamarosan elmagyarázok mindent!

Évezredeken keresztül a férfiaké volt a hozzáférés a tudáshoz és a hatalomhoz. A nők elől el volt zárva a lehetőség, de a racionális elme helyett viszont sokkal fejlettebbé vált az érzelmi intelligencia! A nők "szerepe" klasszikusan az volt, hogy "töltsenek", felvidítsanak, ételt készítsenek, vigyázzanak a gyerekekre (az egészségre, a biztonságra), ehhez nem kellett sosem bazi okosnak lenni, az megmaradt a férfiaknak, akiknek szükségük is volt a nap végén a teljesen kimerítő gondolkozás/munka/küzdelem/harc után egy kis könnyedségre - és erre volt a nő. Így hát egy nőnek nem kellett munkát vállalnia ahhoz, hogy hasznosnak érezze magát, nem kellett Nobel-díjas ötlettel előállnia ahhoz, hogy tartsák valamire, ez a férfiak világa volt, a nőknek kollektíve csak egy valamihez kellett nagyon ügyesnek lenni: ez pedig az érzelmekkel való bánásmód.

Az, hogy nőként tükör vagy, erre a régi felállásra utal vissza. Elsősorban egy nőnek a saját érzelmeivel kell tudnia bánni - mikor is volt kelendő egy hisztérika? Másodsorban pedig a többi ember érzelmeire kell hatni. 
"Akkor tudsz másokat tölteni, ha neked is van miből" - szól a bölcsesség, ami most nagyjából úgy hangzik, mint valami nevetséges boszorkányság, vagy mintha egy fali konnektor mottója lenne, vagy mint valami titokzatos varázslat, amit 300 évvel ezelőtt mondott valami boszorka valami mesében. És nekem meggyőződésem, hogy nem véletlenül hangzik így, ugyanis az évezredek alatt valahogy az is belénk lett kódolva, hogy a férfiak átejtése, megtévesztése, a jobb képességeink kifejlesztése az ne lepleződjön le - ezért használunk tudat alatt ilyen zsargonszavakat. (És azért is, hogy ne kelljen sok ész, vagy kritikai érzék a megértésükhöz - nőként erre sem lehetőség, sem szükség nem volt).

Szóval, ha még mindig azon volnál fennakadva, hogy miért nem egyszerűen azt mondják, hogy "Akkor tudsz másokat jókedvre deríteni, ha neked is jókedved van? Akkor tudsz másokban jó érzéseket kelteni, ha benned is jó érzések vannak, és ezekkel fordulsz feléjük?" - hát ezért, mert ez így túl egyszerú lenne, és így lelepleződnénk. 

De arra is rájöttem, hogy jó kis szó az az energia, hiszen sokkal többről van itt szó, mint jó kedvről és jó érzésekről. Értő figyelemmel fordulni mások felé, és hallgatni őket fárasztó, főleg ha valami nagyon felzaklató, elkeserítő, azaz szimplán: rossz dolgot kell hallgatnunk ( ezért is tanácsolják, hogy kerüljük a "lehúzó" embereket, mert ők tőlünk figyelmet kapnak ("energiát nyernek", jobban érzik magukat, miután kiadták nekünk ami bennük van, de cserébe csak lefárasztottak minket, tehát mi nettó rosszul jártunk). Többről van szó, mint jókedvről és vidámságról, hiszen sokkal inkább egy egész életkedv, életvidámság, életenergia kell, hogy áradjon belőlünk, ami cselekvő, megoldó, békés, harmonikus személyiségről árulkodik. Agyonstrapált, gyötört, kialvatlan, egészségtelenül össze-vissza sehogyan étkező embereknek "alacsonyabb az energiaszintjük": azaz, szó szerint, konkrétan hamar elfáradnak akár a mindennapi feladataiktól, akár attól, hogy más emberekkel kelljen érintkezniük, akármilyen élet adta kihívástól - azaz nem öngondoskodnak, csak megfelelnek.

Képzeljük el azt, hogy a férfiak voltak mindig is az idióták, mert sosem foglalkoztak az egészségükkel. Mert mindig túlságosan a racionális elme fogságában voltak. Képzeljük el, hogy a nők sokkal többet tudnak (annak ellenére is, hogy hülyék) - pont ezáltal okosabbak. Képzeljük el, hogy a nők birtokában van valami, ami a férfiakban nincs meg, belőlük hiányzik, keresik-kutatják folyton-folyvást. Képzeljük el, hogy az egész egy olcsó átverés, egy egyszerű trükk: Isten hozott, a misztikus nőiesség előszobájában!

Energetizáld magad: tanácsolhatnánk ezt a férfiaknak is, de nem egyszerűbb nekik ezt a kört megspórolni és hozzánk "VONZANI" őket egy kis energetizálódásért? (Persze, jönnek ők maguktól is, azután, ami kell nekik, azután, ami "nőies" - és hogy mi is ez teljesen egészen pontosan?)

Dióhéjban akkor tehát, amit én gondolok a vonzásról: 

  1. A piros rúzs tekinteteket vonz. A szép ruha kellemes esztétikai élmény. Ezek bonbonok a fagyi tetején. Hosszútávon önbecsapás többet foglalkozni a bonbonainkkal, mint a tartalmunkkal. Hiszen:
  2. Lehet rajtad a világ legdögösebb ruhája is, ha fáradt és kimerült vagy, enervált - nem ér az egész semmit. "Ahogyan érzed magad, úgy is nézel ki".
  3. Ezért tehát a testi és a lelki egészség a legfontosabb alapja mindennek.
  4. Ezért tartom én is"női princípium"-nak, hogy egy nő főzzön. (Nem azért, mert a "konyhában a helye" :D) - hanem azért, mert van abban valami ősi felelősség, hogy az étel megbízható helyről származzon, egészséges legyen, tápláló legyen, és finom legyen - és mert itt kezdődik az öngondoskodásunk, a szépségünk és a vonzásunk forrása is. Ez a saját legfőbb forrásunk a saját energetizálódásunkhoz, ezért ha ezt elzárják tőlünk - kiszolgáltatottá válunk.
  5. A vonzás mindig egy indirekt becsapás. Amikor nőként "csak az újságokat olvasgatod a bódé előtt", akkor is vonzol. Amikor "csak a barátnőiddel találkozol és beszélgettek és nevetgéltek", akkor is vonzol - hiszen látszol, jól érzed magad, és nem áll szándékodban vonzani - nos, ilyenkor vonzol. Amikor csak bemész dolgozni és dolgozol, akkor is vonzol - hiszen csak teszed a dolgot és közben látszódsz és interakciókba keveredsz emberekkel. 
  6. Mi az egyetlen alkalom, amikor nem vonzol? Amikor vonzani akarsz. Erőlködsz. Azért mész el valahova, hogy hazatérj valami eredménnyel. Azért mész el emberek közé, hogy felszedj valakit. Hiszen ilyenkor amolyan "kereső üzemmód"-ban vagy. És ilyenkor nem tükör vagy, hanem tükröződve akarod látni magad valaki másban. Legyél te a tükör!
  7. Mivel te akarsz lenni a tükör - és induljunk ki abból, hogy 100%-ig igaz, hogy "ahogy érzed magad, úgy is nézel ki" - könnyen beláthatjuk, hogy nem a piros rúzs a legfontosabb, hanem hogy teli legyél életerővel és életenergiával! Erről szól az öngondoskodás, és erről szól az, hogy energetizáld magad: étkezz egézségesen és aludj sokat, mert legfőképpen és alapvetően innen nyered az energiát. Ezzel egy másik legyet is leütsz egy csapásra: mégpedig azt, hogy ne érezd kiszolgáltatva magad egy férfinak! Amikor te tudsz gondoskodni magadról, és ő nem (!) - akkor nem teljesen mindegy mit csinál vagy nem csinál a hülye? 
  8. Amikor nem függsz egy férfitól, hosszútávon is vonzó tudsz maradni számára, és mások számára is. És ez a másik fontos energiaforrásod, amikor a többi ember figyelme feléd irányul - hiszen magukat látják benned - magukat akarják látni benned - és tetszik nekik, amit látnak. Ez egy felfele emelő spirál. A figyelem, amit kapsz tőlük, neked is jól esik. Ez is, "energetizál" téged.
  9. Az, hogy "jól érzed magad" - azaz a lelki egészséged rendben van, van egy kis plusz életkedved, életerőd, egy kis plusz jókedved - az tehát sok tényező függvénye. Az egész életvezetésed ott áll mögötte, a rád neheztelődő feladatok, a nyomasztó gondok, a többi emberrel való viszonyotok, így mondhatnánk, ilyen szempontból: kurva kár volt a feminizmust "kiharcolni".

Remélem világosabbá vált az üzenet: a "női hülyeségek" nem is olyan hülyeségek - még egy férfiasan racionálisra nevelt elmével is be lehet látni, hogy attól még, hogy egy gondolat egyszerű, már-már zsargonra egyszerűsödött a megfogalmazása - attól még évezredek női bölcsessége áll mögötte. Talán saját anyáink már elfordultak tőle, hiszen ők a feminizmusban nőttek fel és a feminizmusba nőttek bele.

Publicité
Publicité
Commentaires
Ania c'est moi
Publicité
Ania c'est moi
  • A női lét rejtelmeiről, kérdéseiről, kissé kevésbé felszínesen, mint ahogy az eddigiekben megszokhattuk. Magamnak, Nektek. - "Az ember mindig fél az ilyen szabályos boldogságtól" - Márai Sándor
  • Accueil du blog
  • Créer un blog avec CanalBlog
Visiteurs
Depuis la création 4 971
Archives
Publicité